Poliklinika Gemini Plus
ginekologija, opstetricija, klinička radiologija - uzv dijagnostika
tel. +385 1 3735-642
Aromaterapija u borbi protiv vaginalnih infekcija

Aromaterapija je dio fitoterapije u kojoj se koriste eterična ulja, esencije biljaka dobivene raznim metodama ekstrakcije (destilacija, hladno prešanje).

Prije više od 6000 godina otkrivena je vrijednost eteričnih ulja, njihova blagotvorna, ljekovita, zaštitna i poticajna svojstva.

U novije vrijeme ova se svojstva ponovno otkrivaju. Suvremena istraživanja počinju prihvaćati znanstvenu utemeljenost svojstava ulja i njihove primjene, što je otkrivano pokušajima i pogreškama tijekom tisuća godina. Za brojna eterična ulja dokazana su antibakterijska i antivirusna djelovanja što se može iskoristiti u liječenju vaginalnih infekcija osobito u stanjima kada klasična medicina ne poluči dobre rezultate. Pritom se koriste isključivo kemotipizirana eterična ulja (jasno kemijski i botanički definirana).

Kemijski spojevi u eteričnim uljima poput monoterpena, fenola i oksida sinergistički djeluju protiv mnogih vrsta DNA i RNA virusa, humanog papiloma virusa i herpes simplex virusa, patogenih bakterija i gljivica. Za liječenje vaginalnih infekcija koriste se pripravci u obliku vaginaleta pri čemu je djelovanje koncentrirano lokalno uz slabu sistemsku apsorpciju s tim da normalna vaginalna flora bude očuvana, a sastav vaginaleta ovisi o kakvoj je infekciji riječ.

Vaginalete koje se koriste u liječenju HPV infekcije, najčešće spolno prenosive bolesti u svijetu , obavezno sadrže eterično ulje ravensare (Cinnamomum camphora cineol) koje se smatra jednom od najpotentnijih antivirusnih eteričnih ulja. Eterično ulje Niauli kem. Cineol (Melaleuca quinquenervia) uz čajevac (Melaleuca alternifolia) i eukaliptus (Eucalyptus polybractea ct. Cripton) uz antivirusno djelovanje imaju antibakterijsko i antifungalno djelovanje korisni su u liječenju pratećih infekcija koje su često prisutne uz HPV infekciju. To se osobito odnosi na liječenje tvrdokornih vaginalnih infekcija (s Ureaplasmom, Mycoplasmom, BHS, candidom) kod kojih konvencionalna terapija ne pomaže. Terapija traje po 2‐3 ciklusa od 20 dana, a vaginalete proizvode samo određene ljekarničke ustanove po posebnim recepturama.