Poliklinika Gemini Plus
ginekologija, opstetricija, klinička radiologija - uzv dijagnostika
tel. +385 1 3735-642
 Priprema za porod akupunkturom (15.1.2017.)

Dr.sc. Tihana Magdić Turković, dr.med., anesteziolog i akupunkturolog

Akupunktura kao metoda liječenja za cijeli niz bolesti u Kini se primjenjuje već više od 2000 godina, a kao dodatna metoda liječenja u zapadnoj medicini primjenjuje se od 1979. godine, kada je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) izjednačila akupunkturu sa svim poznatim metodama liječenja u zapadnom svijetu. Iako priznata od SZO-e, još uvijek mnogi liječnici i pacijenti akupunkturu smatraju alternativom i ne vjeruju u njeno djelovanje. Tome pridonosi kinesko tumačenje djelovanja akupunkture. Naime, prema kineskom shvaćanju životna energija Qi (čitaj či), kruži po organizmu između organa po zamišljenim kanalima, koje Kinezi nazivaju meridijani. Bolest uzrokuje zapreku u kruženju energije, koja se ubodima u akupunkturne točke otklanja. Također, prema kineskoj teoriji Yina i Yanga da sve mora biti u ravnoteži, ubodima u akupunkturne točke smanjuje se ili povećava energija pojedinih organa, ovisno o bolesti, te se uravnotežuje opća energija organizma. No, danas su svi zapadni liječnici koji se bave akupunkturom svjesni konkretnog, dokazivog djelovanja akupunkture. Naime, kroz mnoga istraživanja dokazalo se da su akupunkturne točke mjesta pojačane gustoće živčanih završetaka, koje se ubodima stimulira na oslobađanje različitih tvari. Neke od tih tvari utječu na prijenos živčanog podražaja, druge na hormonski i imuni status organizma, treće na doživljaj boli…

Sam naziv akupunktura dolazi od latinskih riječi acus, što znači igla, i pungere, što znači ubosti. Tijekom tretmana vrlo tanke akupunkture iglice se ubadaju na točno određena mjesta (akupunkturne točke). Djelovanje svake pojedine akupunkturne točke ustanovljeno je iskustveno kroz dugi niz godina. Iglice su sterilne i nakon završenog tretmana se bacaju. Kod sljedećeg tretmana pacijent se tretira novim sterilnim iglicama. Kod uboda pacijent osjeća lagano peckanje, toplinu, trnce ili pritisak. Igle ostaju zabodene oko 20-30 minuta.

Primjena akupunkture radi lakšeg i bržeg poroda naziva se peripartalna ili prepartalna priprema akupunkturom. Akupunkturom se utječe na prvo porođajno doba, tj. sazrijevanje cerviksa. Akupunktura pomaže u omekšavanju i skraćivanju cerviksa, te u boljoj koordinaciji trudova kada porod počne, čime se skraćuje ukupno trajanje poroda. Istraživanja su pokazala da peripartalna priprema akupunkturom u prvorotkinja skraćuje porod za 5-7 sati. Akupunkturom se ne utječe na drugo porođajno doba, tj. fazu izgona, kao ni na sam termin poroda. Peripartalnom pripremom akupunkturom se utječe i na psihičku stabilnost trudnice, što je također vrlo važno kod samog poroda. S peripartalnom pripremom akupunkturom se počinje od 36. tjedna trudnoće i tretmani se provode 1 x tjedno do poroda. Obično se napravi četiri tretmana, ako trudnica prenese termin poroda pet. Nažalost, istraživanja su pokazala da peripartalna priprema akupunkturom ima slabiji učinak u trudnica koje rode prije termina i naprave manje od 3 tretmana akupunkturom. Od 38. tjedna trudnoće dodatno se tretiraju točke kojima se stimuliraju i same kontrakcije maternice. Sam tretman se obično provodi u ležećem položaju, iglice se pikaju na potkoljenicama i glavi, mogu se prema potrebi dodati i na ruke. Tretman traje 20 minuta, a ubodi su minimalno bolni ili bezbolni. Uz dolazak na akupunkturu 1 x tjedno trudnica normalno provodi i uobičajene ginekološke kontrole. Primjena akupunkture je potpuno neškodljiva za buduću majku i za dijete.

Akupunkturom se u trudnoći i babinju može tretirati još niz drugih stanja, poput povraćanja i mučnine u ranoj trudnoći, bolova u leđima, glavobolje, sindroma karpalnog kanala, edema, opstipacije, problema sa dojenjem, postporođajne depresije… Akupunktura ima prednost pred medikamentoznom terapijom radi manjeg štetnog učinka na dijete.

Indikacije za akupunkturu u ginekologiji općenito su akutna i kronična zdjelična bol (npr. kod endometrioze), PMS, bolne menstruacije, neplodnost, klimakterične tegobe…

Ne ostaje Vam ništa drugo nego da dođete i probate!
 
 

 Putovanje u trudnoći (9.8.2016.)

1. Koje razdoblje trudnoće je najpovoljnije za duža putovanja?
 
Uz uvjet da je trudnoća urednog tijeka najpovoljnije razdoblje za duža putovanja u trudnoći je svakako drugo tromjesečje trudnoće. U tim tjednima organizam se adaptirao na trudnoću, uglavnom su nestale mučnine i povraćanja, trudnice imaju više energije i uglavnom se odlično osjećaju. Rizik za krvarenjem i spontanim pobačajem je puno niži nego u prvom tromjesečju. Uz to u tom periodu gravidni uterus nije prevelik da otežava kretanje i smanjuje mobilnost.

2. U kojem razdoblju trudnoće se putovanja ne preporučuju?
 
Putovanja, osobito duža, ne bih preporučila trudnicama u ranoj trudnoći dok se ne dokaže da se radi o urednoj intrauterinoj trudnoći. Nakon invazivnih zahvata, kao što su biopsija posteljice i amniocenteza, ne preporuča se putovati zbog povećanog rizika od pobačaja.

Treće tromjesečje nosi rizik od prijevremenog poroda. Osobito oprezne trebaju biti trudnice kod kojih postoji povišeni rizik prijevremenog poroda, koje su već rodile prijevremeno kao i trudnice s višeplodnom trudnoćom.

3. U kojim slučajevima (zdravstvene poteškoće) ne biste trudnici preporučili putovanje?
 
Svakako trudnicu treba odgovoriti od putovanja ukoliko ima neku osnovnu bolest koja remeti trudnoću kao što su kronična hipertenzija, bolesti srca, dijabetes, epilepsija, povećani rizik od tromboze. I neka stanja u trudnoći su razlog da trudnica odgodi putovanje, npr. placenta previja (stanje kada je posteljica smještena preko ušća) zbog povećane opasnosti od masivnog krvarenja, zastoj u rastu ploda, teška anemija.

4. Jesu li neka prijevozna sredstva bolja za trudnice, a neka nisu preporučljiva i zašto?
 
Izbor prijevoznog sredstva ovisi o udaljenosti odredišta. Za kraća putovanja automobil je optimalno rješenje, jer trudnica može sama odlučivati o dinamici putovanja, broju i trajanju stanki na putu. Trudnica može također putovati autobusom i vlakom.

Putovanje avionom je dozvoljeno svim zdravim trudnicama do 28. tjedna trudnoće i bez liječničke potvrde. Traje li trudnoća više od 28 tjedana, a najviše 36 tjedana, potrebna je liječnička potvrda koja nije starija od sedam dana i kojom se potvrđuje da se porođaj neće dogoditi unutar 4 tjedna od početka putovanja. U tom slučaju nema medicinskih prepreka za putovanje avionom. Međutim, putovanje avionom trebaju izbjegavati trudnice kod kojih postoji rizik za duboku vensku trombozu, boluju od anemije, imaju ozbiljnih srčanih ili respiratornih problema, imaju svježu frakturu kostiju.

5. Koja je najbolja destinacija za odmor (planine, more, jezero, seoska idila)?
 
Za odmor je najbolja destinacija uz more. Plivanje u trudnoći je vrlo preporučljivo, jer se plivanjem jačaju trbušni mišići, a leđni opuštaju. Kupanje u bazenu se ne preporuča.

Treba izbjegavati udaljene destinacije s vrućom i vlažnom klimom, gdje postoje endemske zarazne bolesti, a to su uglavnom zemlje u razvoju gdje ni zdravstvena skrb nije na odgovarajućoj razini.

Ni odredišta na visokoj nadmorskoj visini (iznad 2000 m/nm) nisu preporučljiva za trudnice što zbog niske razine kisika u zraku, što zbog povećanog rizika od padova i ozljeda. Najčešće je zdravstvena skrb u takvim odredištima nepristupačna.

6. Kako je s putovanjima u inozemstvo za trudnice, let avionom, krstarenje brodom?
 
Za putovanje u inozemstvo najprimjerenija su odredišta unutar Europe. Uz let avionom ta odredišta su vrlo blizu, a put je najmanje naporan. Osim toga klimatske promjene su minimalne. Te destinacije također imaju i adekvatnu medicinsku skrb i primjereni higijenski standard.

Zatvoreni objekti, kao što su brodovi na duljim krstarenjima, nose povećanu mogućnost širenja infekcija. Jedna od takvih infekcija je infekcija norovirusom koji izaziva jake mučnine i povraćanja, febrilitet. Inače prolazi za 2-3 dana, ali može dovesti do dehidracije koja može uzrokovati ozbiljne komplikacije u trudnoći ako se adekvatno ne liječi.

7. Kako se trudnica treba pripremiti za putovanje u ljetnim mjesecima i na što treba paziti?
 
Za put se preporuča slojevita odjeća od prirodnih vlakana i ugodna obuća. Pripremiti dovoljne količine vode. Preporuča se barem 2-2,5 l tekućine dnevno. Svakako prije putovanja posjetiti ginekologa da on potvrdi da je s trudnoćom sve u redu. Sa sobom ponijeti medicinsku dokumentaciju o trudnoći i sve lijekove (koje koristi).

Preporuča se uplatiti putno zdravstveno osiguranje koje bi uključivalo i medicinske troškove za novorođenče.

8. Kako bi trudnica trebala putovati (brzina vožnje, odmori, hrana, piće, sigurnosni pojas)?
 
Svaka trudnica bi trebala izbjegavati dugotrajna putovanja. Automobilom se ne bi trebala voziti više od 5-6 sati dnevno. Vožnja ne bi smjela biti prebrza, a prekidi vožnje bi trebali biti svakih 1-2 h kako bi trudnica prošetala i izmokrila se, da se spriječi nastanak uroinfekcija. Za vrijeme putovanja treba jesti dobro kuhana jela i pasterizirane mliječne proizvode, a izbjegavati ranije pripremljene salate.

Adekvatna hidracija, naročito u ljetnim mjesecima je od velike važnosti. Najbolje je piti običnu, negaziranu vodu iz boce.

Sigurnosni pojas je obavezan. Bitno ga je ispravno postaviti. Treba biti postavljen iznad i ispod trbuha, ne poprijeko. Pojas treba postaviti tako da što manje zateže, a opet bude funkcionalan.

9. Ako se nešto zakomplicira s trudnoćom tijekom putovanja, što trudnica treba učiniti?
 
I prije polaska na odredište svaka trudnica najprije mora ispitati da li postoji organizirana zdravstvena skrb u mjestu gdje će boraviti. U slučaju bilo kakvih komplikacija javit će se u lokalnu ustanovu u kojoj je organizirana ginekološka služba. Za pregled ne treba čekati povratak kući.

 

 Aromaterapija u borbi protiv vaginalnih infekcija (8.7.2015.)

Aromaterapija je dio fitoterapije u kojoj se koriste eterična ulja, esencije biljaka dobivene raznim metodama ekstrakcije (destilacija, hladno prešanje).

Prije više od 6000 godina otkrivena je vrijednost eteričnih ulja, njihova blagotvorna, ljekovita, zaštitna i poticajna svojstva.

U novije vrijeme ova se svojstva ponovno otkrivaju. Suvremena istraživanja počinju prihvaćati znanstvenu utemeljenost svojstava ulja i njihove primjene, što je otkrivano pokušajima i pogreškama tijekom tisuća godina. Za brojna eterična ulja dokazana su antibakterijska i antivirusna djelovanja što se može iskoristiti u liječenju vaginalnih infekcija osobito u stanjima kada klasična medicina ne poluči dobre rezultate. Pritom se koriste isključivo kemotipizirana eterična ulja (jasno kemijski i botanički definirana).

Kemijski spojevi u eteričnim uljima poput monoterpena, fenola i oksida sinergistički djeluju protiv mnogih vrsta DNA i RNA virusa, humanog papiloma virusa i herpes simplex virusa, patogenih bakterija i gljivica. Za liječenje vaginalnih infekcija koriste se pripravci u obliku vaginaleta pri čemu je djelovanje koncentrirano lokalno uz slabu sistemsku apsorpciju s tim da normalna vaginalna flora bude očuvana, a sastav vaginaleta ovisi o kakvoj je infekciji riječ.

Vaginalete koje se koriste u liječenju HPV infekcije, najčešće spolno prenosive bolesti u svijetu , obavezno sadrže eterično ulje ravensare (Cinnamomum camphora cineol) koje se smatra jednom od najpotentnijih antivirusnih eteričnih ulja. Eterično ulje Niauli kem. Cineol (Melaleuca quinquenervia) uz čajevac (Melaleuca alternifolia) i eukaliptus (Eucalyptus polybractea ct. Cripton) uz antivirusno djelovanje imaju antibakterijsko i antifungalno djelovanje korisni su u liječenju pratećih infekcija koje su često prisutne uz HPV infekciju. To se osobito odnosi na liječenje tvrdokornih vaginalnih infekcija (s Ureaplasmom, Mycoplasmom, BHS, candidom) kod kojih konvencionalna terapija ne pomaže. Terapija traje po 2‐3 ciklusa od 20 dana, a vaginalete proizvode samo određene ljekarničke ustanove po posebnim recepturama.
 
 

 Probirni testovi za kromosomopatije u 1. tromjesečju (28.1.2015.)

Svaka trudnica je na početku trudnoće suočena s brojnim testiranjima. Između ostalih na prvom pregledu bude upoznata i s testiranjima na trisomije. Trisomija je genetsko stanje u kojem se neki od kromosoma koji su inače u parovima, a postoje 23 para kromosoma, pojavi u tri primjerka. Trisomija se može pojaviti na raznim parovima kromosoma. Ako se to dogodi na 21. kromosomu nastane trisomija 21 ili Down sindrom, na 18. kromosomu trisomija 18 ili Sy Edwards, a na 13. kromosomu trisomija 13 ili Sy Patau. Takve trisomije rezultiraju tjelesnim i mentalnim oštećenjem ploda ili nemogućnošću preživljavanja ploda.

Najstarija metoda probira za kromosomopatije je životna dob trudnice. Ovisno u kojoj se sredini nalazi trudnicama starijim od 35 ili 37 godina nudi se kariotipizacija ploda invazivnim tehnikama (amniocenteza, CVS). Takvim pristupom će se naći oko 30% trisomija. Invazivne tehnike nose do 2% rizika za pobačajem i zato takve tehnike ne mogu biti ponuđene svim trudnicama.

Za opći populaciju trudnica su namijenjeni neinvazivni probirni testovi čiji je cilj postići visoku stopu detekcije ugroženih trudnoća, uz to što manji udio lažno pozitivnih rezultata, smanjiti broj trudnica koje se upućuju na invazivni zahvat, dobiti što raniju informaciju o zdravlju ploda te prilagoditi mogućnosti probira izboru i pravima svake trudnice pojedinačno.

Za sada te kriterije najviše zadovoljava rani kombinirani test probira koji se izvodi u 1. tromjesečju trudnoće, od 11. do 13. tjedna. Test se sastoji od dva dijela, biokemijskog probira kojim se određuje razina serumskih biljega PAPP-a i slobodnog B-hCG-a i ultrazvučnog mjerenja koji uključuje mjerenje duljine tjeme-trtica između 45-84 mm te mjerenje nuhalne translucencije (NT). Nakon toga se izračunava osobni rizik svake trudnice na temelju dobivenih rezultata. Pouzdanost testa je između 90-95 %, a učestalost lažno pozitivnih rezultata se procjenjuje na 5%. Uobičajena je granica odluke vjerojatnost 1:250. Sve veći broj liječnika se drži preporuka Fetal Medicine Foundation prema kojemu se rizik veći od 1:50 trudnica svrstava u skupinu visokog rizika. Tim trudnicama treba predložiti kariotipizaciju ploda. CVS (biopsija korionskih resica) daje određenu prednost nad ranom amniocentezom, jer se izvodi u 1. tromjesečju i ako se potvrdi kromosomopatija trudnoća se može prekinuti ranije što je manje traumatično za trudnicu. Trudnice s rizikom između 1:51 - 1:1000 su svrstane u skupinu trudnica s umjerenim rizikom. Kod trudnica s umjerenim rizikom daljnje mjere su nužne i u ovoj skupini trudnica je potrebno načiniti "dodatne" ultrazvučne biljege ( analiza protoka kroz ductus venosus, trikuspidalna regurgitacija, duljina nosne kosti, frontomaksilarni kut). Ako su biljezi pozitivni potrebno je učiniti kariotipizaciju ploda. Kod tih trudnica ukoliko financijske prilike dopuštaju može se učiniti prenatalni DNA test (Harmony, Nifty) kod kojeg se analizira DNA ploda iz majčine krvi. Osjetljivost ovog probirnog testa je 99%.

Trudnice s rizikom manjim od 1: 1000 su u skupini s niskim rizikom i kod njih nije potrebno raditi dodatne testove.

Ne smijemo zanemariti da testovima probira u trudnoći ne možemo potpuno isključiti moguće malformacije i stanja ploda koja nisu vezana uz kromosomske greške te se svakako preporuča nekoliko detaljnih ultrazvučnih pregleda kroz cijelu trudnoću kako bi se što prije i točnije takva stanja mogla dijagnosticirati.
 
 

 Probiotici u službi ženskog zdravlja (24.11.2014.)

Zdravu vaginalnu mikrofloru osiguravaju prirodni laktobacili, takozvane dobre bakterije koje sudjeluju u proizvodnji mliječne kiseline i time održavaju kiseli pH rodnice ispod 4,5 i samim tim otežavaju naseljavanje i razmnožavanje štetnih mikroorganizama.

Međutim, stres, oslabljeni imunitet, česta promjena partnera, hormonske promjene u trudnoći i menopauzi, uzimanje oralnih kontraceptiva, antibiotika i još mnogi faktori mogu poremetiti i tako krhku ravnotežu između dobrih i loših bakterija te uzrokovati urogenitalnu infekciju. Najčešće je riječ o bakterijskoj vaginozi, vaginalnoj kandidijazi ili trihomonijazi. Takva stanja izazivaju pojačani vaginalni iscjedak, svrbež, žarenje i razlog su posjete ginekologu.

Ginekolog će kod pregleda uzeti i obrisak rodnice za analizu pod mikroskopom tzv. stupanj čistoće. Kod takvih stanja uz elemente upale upečatljiv je nedostatak laktobacila. Uobičajena terapija odgovarajućim antibioticima ili antimikoticima je djelotvorna. Međutim, uslijed poremećene vaginalne mikroflore ponovno javljanje bolesti je vrlo često.

Zato je tu od neobične važnosti upotreba probiotika. Probiotici su prema definiciji Svjetske Zdravstvene Organizacije živi mikroorganizmi (tzv. „dobre“ bakterije) koje korištene u odgovarajućoj količini, imaju povoljne učinke na zdravlje domaćina. Za održavanje zdrave vaginalne mikroflore koriste se odabrani probiotički sojevi (Lactobacillus rhamnosus GR-1, Lactobacillus reuteri RC-14) čija je prednost da se mogu uzimati i oralno.

Prema tome, cilj probiotika je sprečavanje nastanka, odnosno ponavljanja bakterijske vaginoze i gljivičnih infekcija, kao dva najčešća oblika genitalnih infekcija kod žena.