Poliklinika Gemini Plus
ginekologija, opstetricija, klinička radiologija - uzv dijagnostika
tel. +385 1 3735-642
Priprema za porod akupunkturom

Dr.sc. Tihana Magdić Turković, dr.med., anesteziolog i akupunkturolog

Akupunktura kao metoda liječenja za cijeli niz bolesti u Kini se primjenjuje već više od 2000 godina, a kao dodatna metoda liječenja u zapadnoj medicini primjenjuje se od 1979. godine, kada je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) izjednačila akupunkturu sa svim poznatim metodama liječenja u zapadnom svijetu. Iako priznata od SZO-e, još uvijek mnogi liječnici i pacijenti akupunkturu smatraju alternativom i ne vjeruju u njeno djelovanje. Tome pridonosi kinesko tumačenje djelovanja akupunkture. Naime, prema kineskom shvaćanju životna energija Qi (čitaj či), kruži po organizmu između organa po zamišljenim kanalima, koje Kinezi nazivaju meridijani. Bolest uzrokuje zapreku u kruženju energije, koja se ubodima u akupunkturne točke otklanja. Također, prema kineskoj teoriji Yina i Yanga da sve mora biti u ravnoteži, ubodima u akupunkturne točke smanjuje se ili povećava energija pojedinih organa, ovisno o bolesti, te se uravnotežuje opća energija organizma. No, danas su svi zapadni liječnici koji se bave akupunkturom svjesni konkretnog, dokazivog djelovanja akupunkture. Naime, kroz mnoga istraživanja dokazalo se da su akupunkturne točke mjesta pojačane gustoće živčanih završetaka, koje se ubodima stimulira na oslobađanje različitih tvari. Neke od tih tvari utječu na prijenos živčanog podražaja, druge na hormonski i imuni status organizma, treće na doživljaj boli…

Sam naziv akupunktura dolazi od latinskih riječi acus, što znači igla, i pungere, što znači ubosti. Tijekom tretmana vrlo tanke akupunkture iglice se ubadaju na točno određena mjesta (akupunkturne točke). Djelovanje svake pojedine akupunkturne točke ustanovljeno je iskustveno kroz dugi niz godina. Iglice su sterilne i nakon završenog tretmana se bacaju. Kod sljedećeg tretmana pacijent se tretira novim sterilnim iglicama. Kod uboda pacijent osjeća lagano peckanje, toplinu, trnce ili pritisak. Igle ostaju zabodene oko 20-30 minuta.

Primjena akupunkture radi lakšeg i bržeg poroda naziva se peripartalna ili prepartalna priprema akupunkturom. Akupunkturom se utječe na prvo porođajno doba, tj. sazrijevanje cerviksa. Akupunktura pomaže u omekšavanju i skraćivanju cerviksa, te u boljoj koordinaciji trudova kada porod počne, čime se skraćuje ukupno trajanje poroda. Istraživanja su pokazala da peripartalna priprema akupunkturom u prvorotkinja skraćuje porod za 5-7 sati. Akupunkturom se ne utječe na drugo porođajno doba, tj. fazu izgona, kao ni na sam termin poroda. Peripartalnom pripremom akupunkturom se utječe i na psihičku stabilnost trudnice, što je također vrlo važno kod samog poroda. S peripartalnom pripremom akupunkturom se počinje od 36. tjedna trudnoće i tretmani se provode 1 x tjedno do poroda. Obično se napravi četiri tretmana, ako trudnica prenese termin poroda pet. Nažalost, istraživanja su pokazala da peripartalna priprema akupunkturom ima slabiji učinak u trudnica koje rode prije termina i naprave manje od 3 tretmana akupunkturom. Od 38. tjedna trudnoće dodatno se tretiraju točke kojima se stimuliraju i same kontrakcije maternice. Sam tretman se obično provodi u ležećem položaju, iglice se pikaju na potkoljenicama i glavi, mogu se prema potrebi dodati i na ruke. Tretman traje 20 minuta, a ubodi su minimalno bolni ili bezbolni. Uz dolazak na akupunkturu 1 x tjedno trudnica normalno provodi i uobičajene ginekološke kontrole. Primjena akupunkture je potpuno neškodljiva za buduću majku i za dijete.

Akupunkturom se u trudnoći i babinju može tretirati još niz drugih stanja, poput povraćanja i mučnine u ranoj trudnoći, bolova u leđima, glavobolje, sindroma karpalnog kanala, edema, opstipacije, problema sa dojenjem, postporođajne depresije… Akupunktura ima prednost pred medikamentoznom terapijom radi manjeg štetnog učinka na dijete.

Indikacije za akupunkturu u ginekologiji općenito su akutna i kronična zdjelična bol (npr. kod endometrioze), PMS, bolne menstruacije, neplodnost, klimakterične tegobe…

Ne ostaje Vam ništa drugo nego da dođete i probate!