Poliklinika Gemini Plus
ginekologija, opstetricija, klinička radiologija - uzv dijagnostika
tel. +385 1 3735-642
Putovanje u trudnoći

1. Koje razdoblje trudnoće je najpovoljnije za duža putovanja?
 
Uz uvjet da je trudnoća urednog tijeka najpovoljnije razdoblje za duža putovanja u trudnoći je svakako drugo tromjesečje trudnoće. U tim tjednima organizam se adaptirao na trudnoću, uglavnom su nestale mučnine i povraćanja, trudnice imaju više energije i uglavnom se odlično osjećaju. Rizik za krvarenjem i spontanim pobačajem je puno niži nego u prvom tromjesečju. Uz to u tom periodu gravidni uterus nije prevelik da otežava kretanje i smanjuje mobilnost.

2. U kojem razdoblju trudnoće se putovanja ne preporučuju?
 
Putovanja, osobito duža, ne bih preporučila trudnicama u ranoj trudnoći dok se ne dokaže da se radi o urednoj intrauterinoj trudnoći. Nakon invazivnih zahvata, kao što su biopsija posteljice i amniocenteza, ne preporuča se putovati zbog povećanog rizika od pobačaja.

Treće tromjesečje nosi rizik od prijevremenog poroda. Osobito oprezne trebaju biti trudnice kod kojih postoji povišeni rizik prijevremenog poroda, koje su već rodile prijevremeno kao i trudnice s višeplodnom trudnoćom.

3. U kojim slučajevima (zdravstvene poteškoće) ne biste trudnici preporučili putovanje?
 
Svakako trudnicu treba odgovoriti od putovanja ukoliko ima neku osnovnu bolest koja remeti trudnoću kao što su kronična hipertenzija, bolesti srca, dijabetes, epilepsija, povećani rizik od tromboze. I neka stanja u trudnoći su razlog da trudnica odgodi putovanje, npr. placenta previja (stanje kada je posteljica smještena preko ušća) zbog povećane opasnosti od masivnog krvarenja, zastoj u rastu ploda, teška anemija.

4. Jesu li neka prijevozna sredstva bolja za trudnice, a neka nisu preporučljiva i zašto?
 
Izbor prijevoznog sredstva ovisi o udaljenosti odredišta. Za kraća putovanja automobil je optimalno rješenje, jer trudnica može sama odlučivati o dinamici putovanja, broju i trajanju stanki na putu. Trudnica može također putovati autobusom i vlakom.

Putovanje avionom je dozvoljeno svim zdravim trudnicama do 28. tjedna trudnoće i bez liječničke potvrde. Traje li trudnoća više od 28 tjedana, a najviše 36 tjedana, potrebna je liječnička potvrda koja nije starija od sedam dana i kojom se potvrđuje da se porođaj neće dogoditi unutar 4 tjedna od početka putovanja. U tom slučaju nema medicinskih prepreka za putovanje avionom. Međutim, putovanje avionom trebaju izbjegavati trudnice kod kojih postoji rizik za duboku vensku trombozu, boluju od anemije, imaju ozbiljnih srčanih ili respiratornih problema, imaju svježu frakturu kostiju.

5. Koja je najbolja destinacija za odmor (planine, more, jezero, seoska idila)?
 
Za odmor je najbolja destinacija uz more. Plivanje u trudnoći je vrlo preporučljivo, jer se plivanjem jačaju trbušni mišići, a leđni opuštaju. Kupanje u bazenu se ne preporuča.

Treba izbjegavati udaljene destinacije s vrućom i vlažnom klimom, gdje postoje endemske zarazne bolesti, a to su uglavnom zemlje u razvoju gdje ni zdravstvena skrb nije na odgovarajućoj razini.

Ni odredišta na visokoj nadmorskoj visini (iznad 2000 m/nm) nisu preporučljiva za trudnice što zbog niske razine kisika u zraku, što zbog povećanog rizika od padova i ozljeda. Najčešće je zdravstvena skrb u takvim odredištima nepristupačna.

6. Kako je s putovanjima u inozemstvo za trudnice, let avionom, krstarenje brodom?
 
Za putovanje u inozemstvo najprimjerenija su odredišta unutar Europe. Uz let avionom ta odredišta su vrlo blizu, a put je najmanje naporan. Osim toga klimatske promjene su minimalne. Te destinacije također imaju i adekvatnu medicinsku skrb i primjereni higijenski standard.

Zatvoreni objekti, kao što su brodovi na duljim krstarenjima, nose povećanu mogućnost širenja infekcija. Jedna od takvih infekcija je infekcija norovirusom koji izaziva jake mučnine i povraćanja, febrilitet. Inače prolazi za 2-3 dana, ali može dovesti do dehidracije koja može uzrokovati ozbiljne komplikacije u trudnoći ako se adekvatno ne liječi.

7. Kako se trudnica treba pripremiti za putovanje u ljetnim mjesecima i na što treba paziti?
 
Za put se preporuča slojevita odjeća od prirodnih vlakana i ugodna obuća. Pripremiti dovoljne količine vode. Preporuča se barem 2-2,5 l tekućine dnevno. Svakako prije putovanja posjetiti ginekologa da on potvrdi da je s trudnoćom sve u redu. Sa sobom ponijeti medicinsku dokumentaciju o trudnoći i sve lijekove (koje koristi).

Preporuča se uplatiti putno zdravstveno osiguranje koje bi uključivalo i medicinske troškove za novorođenče.

8. Kako bi trudnica trebala putovati (brzina vožnje, odmori, hrana, piće, sigurnosni pojas)?
 
Svaka trudnica bi trebala izbjegavati dugotrajna putovanja. Automobilom se ne bi trebala voziti više od 5-6 sati dnevno. Vožnja ne bi smjela biti prebrza, a prekidi vožnje bi trebali biti svakih 1-2 h kako bi trudnica prošetala i izmokrila se, da se spriječi nastanak uroinfekcija. Za vrijeme putovanja treba jesti dobro kuhana jela i pasterizirane mliječne proizvode, a izbjegavati ranije pripremljene salate.

Adekvatna hidracija, naročito u ljetnim mjesecima je od velike važnosti. Najbolje je piti običnu, negaziranu vodu iz boce.

Sigurnosni pojas je obavezan. Bitno ga je ispravno postaviti. Treba biti postavljen iznad i ispod trbuha, ne poprijeko. Pojas treba postaviti tako da što manje zateže, a opet bude funkcionalan.

9. Ako se nešto zakomplicira s trudnoćom tijekom putovanja, što trudnica treba učiniti?
 
I prije polaska na odredište svaka trudnica najprije mora ispitati da li postoji organizirana zdravstvena skrb u mjestu gdje će boraviti. U slučaju bilo kakvih komplikacija javit će se u lokalnu ustanovu u kojoj je organizirana ginekološka služba. Za pregled ne treba čekati povratak kući.